top of page
IMG_8073.jpg

Honing

f5.gif

Wat is honing?

Honing is een van nature zoete stof die door honingbijen

wordt gemaakt uit verzamelde nectar van bloemen of uit

honingdauw wat veelal afkomstig is van dennen en sparren.

De enkelvoudige suikers in de honing worden direct door het lichaam opgenomen en leveren meteen energie.

Een natuurlijk product

Honing is een natuurlijk suikerhoudend product dat door bijen wordt gemaakt uit de nectar van bloemen. Het is haast ondenkbaar dat honing tot de komst van rietsuiker (± 1600) en bietsuiker ( ± 1800) de enige zoetstof was. Voor onze jaartelling ging men wel op honingjacht, waarbij het hele bijenvolk gedood moest worden om de honing te bemachtigen.

Pas in de twintigste eeuw kwamen de houten kasten om de bijen in te doen. Op die manier kan het bijenvolk beter worden geïnspecteerd en ook het (ongewenst) zwermen kan dan goed onder controle worden gehouden. Tegenwoordig worden er ook kunststof kasten gefabriceerd. Honing is in feite, naast stuifmeel het voedsel van bijen.

De bijen produceren honing uit verzamelde nectar of in veel mindere mate uit andere plantensappen, die zij gezamenlijk indikken en hierbij de honing verrijken door er (lichaamseigen) enzymen aan toe te voegen, om het vervolgens in raten op te slaan. Om 1 druppel honing te produceren moet een bij wel tientallen of honderden keren uitvliegen, waarbij gedurende elke vlucht tientallen tot honderden bloemen bezocht worden. Smaak, geur en kleur van honing variëren naar gelang de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen.

f6.gif

Belangrijk om te weten

Honing bestaat voor zo'n 80% uit suikers.

Deze zijn voor mensen met diabetes mellitus niet beter of slechter dan de "gewone" suiker. De suikers leveren ook net zoveel energie (calorieën) als gewone suiker.

Honing bevat behoorlijk veel calorieën, circa 320 calorieën  (1340 KJ ) per 100 gram. Deze calorieën zijn direct om te zetten in energie wat zeer populair is onder sporters.

Kinderen jonger dan één jaar kunnen ziek worden van honing. In honing kunnen sporen van de Clostridium bacterie aanwezig zijn, die botulisme kunnen veroorzaken. Dit is een ernstig ziektebeeld. Baby's hebben nog onvoldoende weerstand tegen deze schadelijke bacteriën, omdat hun darmflora nog niet optimaal ontwikkeld is. Pas vanaf de leeftijd van 12 maanden kan een kind veilig honing gebruiken.

Consumptie van normale hoeveelheden honing kan voor de gezondheid geen kwaad.

Uitwendig worden zalf, crème en shampoo met toevoeging van honing gemaakt en deze producten zijn ook bij ons verkrijgbaar. Ook de honing zalf, crème en shampoo zijn parfumvrij.

Honing is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel. Het is licht verteerbaar en is vrij van bacteriën.

  Wij verkopen alleen echte imkerhoning.

Vast of vloeibaar of in de raat

Vrijwel iedere honing is bij het oogsten vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren (versuikeren). Dit komt met name door het gehalte aan natuurlijke druivensuikers ( glucose), die snel kristalliseren. Dat honing kristalliseert komt doordat deze niet verhit is. Dit noemen we koud geslingerd. Om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken zonder verlies van kwaliteit mag men de honing tot maximaal 40º Celsius au bain-marie verwarmen, dan blijven de enzymen behouden.
Raathoning is honing in z’n zuiverste vorm en zit nog in de verzegelde cellen van de raat die door de bijen gemaakt is.

Vaste honing is een tussenvorm van honing. Honing die snel versuikert  wordt dan op een bepaalde manier geroerd waardoor een vaste honing ontstaat. Honing is een volwaardig en natuurlijk voedingsmiddel.

Honing kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden. De lijst van toepassingen is lang!

Inwendig kan honing worden ingenomen om weerstand op te bouwen tegen o.a. hooikoorts, astma of ingezet worden bij diabetisch coma.

bottom of page