top of page
20180905_132844.jpg

Stuifmeel

Wat is stuifmeel?

Honingbijen (haalbijen) halen nectar uit de bloemen, brengen dat naar de kast en geven het af aan de huisbijen. Deze bewerken de nectar en vullen daarmee de cellen waar het verder rijpt tot honing.

Bijen nemen niet alleen de nectar uit een bloem mee om op te slaan in hun korf of kast, maar ook stuifmeel dat aan hun lijf blijft kleven of dat ze aan de pootjes verzameld hebben als stuifmeelkorfjes om mee te nemen.

20180905_132844.jpg
Bij met stuifmeel

Eigenschappen

Stuifmeel is rijk aan eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. Dit rijke voedsel eten de bijen ook zelf op en wat over is, wordt door bijen met hun kop in de cellen gestampt. Dit rijpt dan tot bijenbrood.

Later wordt dit door de (werk-) bijen gebruikt om bijenmelk of Koninginnegelei van te maken voor jonge bijenlarven en de jonge koningin.

Stuifmeel-korrels (pollen) zijn niet alleen van levensbelang voor bijen, ook voor de mens bevat dit unieke mengsel essentiële stoffen voor een goede gezondheid van jong en oud.

Vanwege de vele voedingsstoffen in de stuifmeel is er geen enkel kant-en-klaar product waar zoveel voedingsstoffen in zit als in stuifmeel.

Reiniging, activatie en stimulatie

Stuifmeel bevordert de spijsvertering en verbetert de conditie van de huid, haar en nagels.

Een stuifmeelkuur kan tevens preventief werken tegen vele ongemakken. Enige malen per jaar zou men een kuur moeten doen. De beste tijd daarvoor is: In het voorjaar (tegen vermoeidheid) en in het najaar en in de winter (voor o.a. het opbouwen van natuurlijke weerstand). Ook kan men het hele jaar elke dag een lage dosis stuifmeel innemen als onderhoudsdosis.

Stuifmeelkorrels (of -pollen) zijn niet alleen van levensbelang voor de bijen, het unieke mengsel bevat ook voor de mens essentiële stoffen voor een goede gezondheid. Wie goed en gevarieerd eet, krijgt van deze stoffen genoeg binnen, maar er zijn genoeg situaties waarbij stuifmeel kan helpen.

(Top) sporters

De vele cellen en weefsels in de spieren van (top)-sporters hebben suiker nodig voor energie. Wanneer spieren actief zijn verbruiken ze bijna vier maal zoveel glycogeen dan wanneer ze rusten. Het is een biologisch wetenschappelijke ontdekking dat de voorverteerde suikers in Stuifmeel zich in het bloed snel omzetten in glycogeen. Bijna direct na het innemen treedt een snelle, natuurlijke opname van koolhydraten op en wordt er voeding naar de spiercellen en weefsels gezonden. Dat resulteert in een krachtig en energiek gevoel. Sporters krijgen door gebruik van Stuifmeel meer energie en een groter uithoudingsvermogen.

Ondersteuning door stuifmeel

Stuifmeel heeft een zeer goede werking bij: bloedarmoede, astma, bronchitis, hooikoorts, vermoeidheid, leveraandoeningen, darmklachten, acné, nervositeit, enz.

Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingsstoffen in zitten als in stuifmeel. O.a. 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, en K. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 is stuifmeel heel waardevol voor mensen die geen vlees eten. Omdat stuifmeel zo voedzaam is, remt het de eetlust met 20% en is daarom ook een prima middel om te gebruiken tijdens het afslanken. Met zoveel goede eigenschappen moeten stuifmeelpollen dan ook wel supervoedsel zijn.

f7.gif
bottom of page